Project Description

Hovering House is a name inspired by the modern extension, perched upon glass walls to give the impression that it is peacefully floating. Set to be modern and practical for a young family, the original period home at the front of the site was fully restored, with the large extension at the back to allow for multiple, larger spaces including open-plan kitchen and living area and multiple bedrooms upstairs.

Part of the restoration of the original home meant adding a significant amount of skylighting to bring some much needed natural light to the traditional architecture. This skylighting continues as a feature of the bathrooms, giving the illusion of infinite height above the shower, as the light is refracted between bevelled subway tiles.



The open-plan living takes full advantage of the western sun, with large windows expanding the entire height and width allowing indoor-outdoor transition appear seamless, giving the illusion that the extension on the second level is hovering on its own. Dressed in black uniform cladding, the hovering extension acts as a kids retreat and second living room, granting unhindered views of the leafy suburban skyline.