Hovering House

Hovering House is a name inspired by the modern extension, perched upon glass walls to give the impression that it is peacefully floating. Set to be modern and practical for a young family, the original period home at the front of the site was fully restored, with the large extension at the back to allow for multiple, larger spaces including open-plan kitchen and living area and multiple bedrooms upstairs.

Part of the restoration of the original home meant adding a significant amount of skylighting to bring some much needed natural light to the traditional architecture. This skylighting continues as a feature of the bathrooms, giving the illusion of infinite height above the shower, as the light is refracted between bevelled subway tiles.

The open-plan living takes full advantage of the western sun, with large windows expanding the entire height and width allowing indoor-outdoor transition appear seamless, giving the illusion that the extension on the second level is hovering on its own. Dressed in black uniform cladding, the hovering extension acts as a kids retreat and second living room, granting unhindered views of the leafy suburban skyline.

Project Details

Location

Fairfield, Melbourne

Site Area

625 m2

Floor Area

413 m2

Completion date

2018

Sustainability

Water Storage
Double Glazing